Pagina's

donderdag

Enquête 'BIOLOGISCH ETEN' 4V2 en 4V4

We hebben een klein onderzoek gedaan onder de klassen 4V2 en 4V4 van het Christiaan Huygens College. Uit de enquête zijn wat interessante resultaten gekomen. Hieronder staat de enquête met de uitslag eronder.


BIOLOGISCH ETEN
 
     1. Wat is biologisch eten volgens jou?

Op deze vraag hebben we heel uiteenlopende antwoorden gekregen. De meeste antwoorden dat het iets met het milieu, dieren of bestrijdingsmiddelen te maken heeft.
- 15% van de leerlingen zegt dat biologisch eten betekent dat de dieren een goed leven hebben gehad. Er was bijna geen een jongen die dit antwoord gaf.
- 20% dacht dat het alleen erom ging dat er geen (chemische) bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Het aantal meisjes en jongens dat dit dachten, was ongeveer gelijk.
- 18% was van mening dat de natuur niet geschaad mocht worden.
- Maar 18% heeft van de bovenstaande argumenten een combinatie gemaakt. Zij vonden dat de dieren goed verzorgd moesten worden, het milieu niet geschaad mocht worden en dat er geen chemische stoffen aan te pas kwamen.

Wat ook opvallend is, is dat niemand het verbod op genetische modificatie heeft genoemd. Dit is ook van essentieel belang voor een product, wil deze het keurmerk krijgen. Iets wat wel wordt genoemd, is een duurzame of ecologische manier van produceren. Een paar frappante antwoorden:
“Eten dat wetenschappelijk gemaakt is.”
“Eten dat niet van dieren komt.”
“Eten dat uit plankton en dingen uit de natuur zijn gemaakt.”

 
     2. Eet je thuis biologisch eten? Zo ja, wat dan?

Ongeveer een derde uit beide klassen zegt wel eens biologisch eten te eten. 9% heeft eigenlijk geen idee of ze biologische producten eten. Van de mensen die wel biologische producten eten, eet:
- de helft biologisch vlees
- een kwart biologische groenten
- de rest overige biologische producten, zoals melk, honing, kaas, yoghurt of brood.
Sommige eten wel eens eieren of groenten uit eigen tuin, en vinden dit biologisch. Ook worden scharreleieren soms genoemd, terwijl dit meestal niet het biologische keurmerk heeft.


     3. Ga je wel eens naar een biologische supermarkt?

Niemand van deze twee klassen gaat wel eens naar een biologische supermarkt. Twee meisjes weten niet eens van het bestaan af (“Nee, bestaan die dan :S…”). Een jongen uit 4V4 is er 1x geweest, en twee andere jongens zeggen dat ze de biologische afdeling van de Albert Heijn ongeveer hetzelfde vinden.
Hieruit blijkt dat, als we biologisch eten populairder willen maken, de biologische supermarkten meer reclame nodig hebben.

   
     4. Wie hebben volgens jou meer voordelen van biologisch eten, mensen of dieren? Waarom denk je dat?

Het overgrote deel vindt dat dieren het meeste voordelen hebben. Hier hebben ze twee argumenten voor:
- De dieren hebben een beter leven.
- De dieren hoeven niet de hoge prijs te betalen, die de mens wel moet.
Maar 6% zegt voor de mensen, omdat biologisch eten gezonder en lekkerder is. De overige leerlingen zijn van mening dat voor beide kanten voordelen zijn. Voor dieren een beter leven en voor de mens is het gezonder.


     5. Zou je meer biologisch eten willen eten? Waarom wel/niet?

45% procent van de leerlingen uit 4V4 heeft niet de behoefte om meer biologisch te gaan eten, omdat ze het of niet lekker of te duur vinden. Een derde uit 4V2 wil het niet, alleen omdat het duurder is. 1 meisje uit 4V2 vindt dat ze al genoeg biologisch eten eet. In totaal weet 26% van de leerlingen het eigenlijk niet, of het maakt hen niks uit. 20% wil wel meer biologische producten gaan eten, maar dan vooral biologisch vlees. Dit omdat de dieren dan een beter leven hebben gehad. Deze 20% bestaat alleen maar uit meisjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten