Pagina's

woensdag

Wat is er anders aan duurzaam/ecologisch eten?

Duurzaam en ecologisch eten zijn termen die je ook vaak hoort. Maar wat betekenen die termen eigenlijk? En zijn er verschillen tussen deze termen en biologisch eten?



De ecologische landbouw heeft in feite dezelfde werkwijze als de biologische landbouw. Toch is er een fijn onderscheid tussen biologisch en ecologisch:
  • Biologisch heeft vooral aandacht voor de omstandigheden waarin dieren moeten leven en hoe de planten behandeld worden. Dieren krijgen hun tijd en hebben een rustig leven.
  • Ecologisch houdt altijd rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden.

Ecologisch is: milieuvriendelijk, zo min mogelijk belastend of vervuilend voor het milieu. De ecologische landbouw werkt niet met chemische bestrijdingsmiddelen. Hierin zitten namelijk moeilijk afbreekbare stoffen, en die schaden het milieu. Ook niet met kunstmest, omdat de productie ervan veel energie vraagt.
Wat ecologisch is, is ook altijd biologisch. Maar het omgekeerde is niet altijd waar. Wordt voor de productie van iets biologisch een ecosysteem in de war gebracht? Dan hoort het niet thuis in een ecologisch systeem.

Duurzaam voedsel is voedsel dat duurzaam geproduceerd is. Duurzaam produceren houdt het volgende in:
  •  Alle natuurlijke  bronnen die worden gebruikt, zoals water of land, worden zuinig gebruikt. Er wordt geen roofbouw gepleegd op een akker, en waterbronnen worden niet zomaar uitgeput.
  • Er wordt gezorgd dat er zo weinig mogelijk verontreinigende stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, antibiotica of CO2 in het milieu komen.
  • De mensen en dieren die bij de productie betrokken zijn, worden zo goed mogelijk behandeld. Dat betekent eerlijke prijzen voor de boeren, en dieren krijgen de ruimte die ze nodig hebben.


Duurzaam lijkt dus erg op biologisch. Het keurmerk voor duurzaam wordt alleen eerder vergeven aan een product dan het keurmerk voor biologisch. De regels voor biologisch zijn allemaal net strenger. Het wordt ook steeds populairder. Duurzaam is meestal niet of nauwelijks duurder dan een normaal product, terwijl biologisch producten dit wel zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten